En av mina projekt :

Köksrenovering 

Köket är hemmets mest använda rum och ska gärna vara både funktionellt och trivsamt. Ska du renovera köket? Här ger vi dig tips om vad du ska tänka på – ​steg för steg. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​Låt dig inspireras av andras kök
Vet du redan hur ditt drömkök ser ut? Om inte, är det en bra idé att få inspiration och ideér på nätet. Pinterest är en inspirationskälla med mängder av bilder. Många bloggare skriver också om kök och där finns också bilder att inspireras av. Gå även in på köksleverantörernas hemsidor. Se hur släkt och vänner har det i sina kök och fråga gärna vad som fungerar bra och mindre bra.

Planera ditt kök
Innan du börjar skissa måste du ta ställning till hur köket ska användas. Gör en behovsanalys där du tänker igenom vad du och din familj egentligen behöver för att kunna nyttja köket på bästa sätt.Ska köket användas till andra aktiviteter än matlagning? Hur många personer ska kunna sitta och äta i köket?
Har du ett litet kök kan du till exempel flytta en vägg för att få mer utrymme.
Tänk på att barnen växer. Försök göra flexibla lösningar så att köket fungerar både nu och om ett par år. Om några år behöver barnen till exempel kunna använda mikron själva.

Skissa ditt nya kök
Börja med att mäta upp köket, och gör sedan en skiss i skala 1:50 eller 1:20 (1 cm på ritningen = 20 cm i verkligheten). Rita in skåp, bänkar, matbord och stolar. I din skiss anger du även takhöjd, måtten på väggar och fönster samt avståndet från golv tillfönstren. Rita in dörrar med karmar och dörrfoder och markera det fria området som behövs för att öppna inåtgående dörrar. Markera var värmeelement, rör, ledningar och liknade finns.
Bläckpenna på rutat papper duger bra, men du kan även använda IKEAs planeringsverktyg​.​

Planera för el och vatten​
Anslutningar för vatten och avlopp från diskbänk och diskmaskin ska dras i skåpens socklar fram till ledningsstammen. Även spis och kylskåp som står på golvet måste ha utrymme bakom för vattenrör, avlopp och el. Om det inte går kan du byta ut golvspisen mot en spishäll och separat inbyggnadsugn. Det måste även finnas plats för kanal från spisfläkten till anslutningen för ventilationen. För att inte ge dålig ventilation bör anslutningen inte vara för lång.​

Undvik kollision i köket​
Ett skåp ska aldrig placeras med gångjärnssidan direkt mot en vägg. Handtaget krockar med väggen och luckan går inte att öppna helt vilket gör att du inte kan dra ut lådor och skåpsbackar fullt ut. En fem centimeters passbit mellan skåpet och väggen löser problemet. Eller varför inte sätta upp ett öppet fack utan lucka i stället för en passbit?
Det kan även behövas en passbit mellan två skåp som möts i ett hörn. Vid dörrfoder, fönsterbänkar, gardinskenor, värmeelement, rördragningar och schakt behövs det också passbitar så att luckor och utdragsbackar inte tar i.​
Se till att du kan du ha flera lådor och skåpsluckor öppna samtidigt – ​bra när du ska tömma diskmaskinen.